Cukiety sú bezpochyby skvelé a ich pestovanie je natoľko nenáročné, že je možné na záhradách prakticky po celej Českej republike uvidieť vo veľkom množstve. Určite treba tiež mimo pestovania cukety upozorniť na jej kuchynské využitie. Cukety nie nadarmo patrí medzi známe kulinárske špeciality v mnohých prevedeniach. Klasikou je najmä buchta z cukiet, cukeťák alebo iné vynikajúce záležitosti, pri ktorých sa zbiehajú sliny v ústach. Čo ale také zavarené cukety? Ich kvalitu môže človek okúsiť napríklad aj vo veľmi tuhej zime …
Ľahké zaváranie cukiet
Ak sa bojíte zaváranie cukiet, tak určite nemáte čoho, keďže ich zaváranie je prakticky totožné so zaváraním akejkoľvek inej zeleniny, ktorú zavára takpovediac tradične. Cukiety patrí do pohára sa sladkokyslým nálevom podobne ako uhorky. Určite je nutné byť v práci s cuketami šetrnejšie, pretože cukety sú oveľa krehkejšie, než je tomu uhoriek. Tiež by sme mali šetriť octom, ktorý môže vo veľkom množstve chuť cukety doslova zdevastovať.
Pikantné zavarené cukety
Ideálne záležitosťou je trochu netradičné zaváranie cukiet, ktoré je trochu pikantné. Cukety upečieme v rúre alebo na grilovacej panvici v nelúpaná stave a prihodíme k nim niekoľko strúčikov cesnaku. Po vychladnutí poriadne posolíme a dáme na ne zmes byliniek. Potom už stačí len dať cukety do kvalitného nálevu. Tento nálev bude mať octový charakter, však určite nebude nejako přeoctovaný.
Ako na nálev na cukety?
Nálev z vody a octu by mal byť veľmi jemný, aby sa nestratila chuť cukety a aby priamo zodpovedal tomu, ako máte nálevy ako také radi. Pohár s cuketami treba zaliať zhruba do dvoch tretín a potom ešte naliať niečo olivového oleja. Pod viečkom musí ale zostať priestor a s výškou 1,5 centimetra. Poháre s cuketami sa sterilizujú približne pol hodiny pri teplote 75 stupňov Celzia. Pestovanie cukiet nie je nijako zložité, tak hurá na neho a dobrú chuť!