Reďkovky sú skvelým doplnkom zdravého a rozmanitého jedálnička. Svojou farbou i jemnú štipľavosťou spestria šaláty a tí, ktorí sa snažia zhodiť nadbytočné kilá, ich môžu pri knihe či televízii chrúmať miesto chipsov. My vám prezradíme, prečo si táto vizuálne zaujímavá zelenina zaslúži viac vašej pozornosti.
Vitamín C potrebujete prijímať každodenne, telo ho totiž neukladá a jeho prípadný nadbytok vylúči. Tento vitamín posilňuje imunitu a podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je súčasťou zdravej kože, kostí, chrupaviek a ďasien a hrá dôležitú úlohu pri hojení rán i popálenín.
Pokiaľ si do šalátu pridáte hoci len pol šálky nakrájaných reďkoviek, zaistíte si tým 14 percent odporúčanej dennej dávky. V jednej reďkovke nájdete gram vlákniny, čo predstavuje zhruba štyri percentuálne odporúčanej dennej dávky. Skombinujte ich pár napríklad s hlávkovým šalátom, pokvapkajte olivovým olejom a máte šalát plný vlákniny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne trávenie. Zároveň znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych chorôb či rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Čo sa týka rakoviny, pomáhajú aj ďalšie látky obsiahnuté v ředkvičkách – takzvané izotiokyanáty, ktoré dokážu ničiť rakovinové bunky.
Pre zdravie je nezanedbateľné aj to, že reďkovky majú minimálnu kalorickú hodnotu. Poteší aj obsah kyseliny listovej, B vitamínov, vitamínu K, draslíka, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu, sodíka či zinku.
Zrejme ste zvyknutí jesť je len surové, ale pokojne ich môžete použiť aj v teplej kuchyni, napríklad v polievkach. V ČR sú najbežnejšie ružové okrúhle reďkovky, ale živiny nájdete samozrejme aj v tých ostatných, napríklad čiernych či bielych reďkoviek.
A ak neviete svoje deti prinútiť zeleninu, možno sa vám to podarí práve vďaka originálnym malým ružovým guličkám, ktoré sú ideálne pre vyrezávanie, napríklad z nich môžete vyrobiť malé muchotrávky.
Zaujímavé fakty o ředkvičkách
• Reďkovky pochádzajú z Číny, odkiaľ sa na severnej pologuli vrátane Európy dostali začiatkom 16. storočia
• Ich príbuznými sú napríklad brokolica, karfiol či chren
• Šálka nakrájaných reďkoviek má len 19 kilokalórií
• Ich odborný rodový názov znie Raphanus, čo znamená „rýchlo sa objavovať“. Reďkovky skutočne rastú veľmi rýchlo, len 25 dní
• Vie pomôcť s bolesťami brucha a štikútkou
• V mexickej Oaxace sa vždy 23. decembra koná Noche de Rabanos – Noc reďkoviek
• Pre vyhladované hrdinku knihy Juh proti severu Scarlett O ‚Hara boli reďkovky v jednej chvíli záchranou. Vo vojnou spustošenej krajine totiž nevedela nájsť žiadnu inú potravinu. Práve vtedy vyhlásila slávnu vetu, ktorá zmenila jej život: „Nech mi Boh svedkom, že nikdy viac nebudem hladovať“.
• Dlhé teplé leto znamená ostrejšie reďkovky
• V starovekom Egypte sa reďkovkami, cibuľou a cesnakom platilo robotníkom, ktorí stavali pyramídy
• Niektoré druhy reďkoviek môžu mať až 45 kilogramov