V týchto sychravých dňoch si častejšie pripravujeme zázvorový čaj, či už aby sme sa zahriali, alebo zahnali škrabanie v hrdle. Účinne však pomáha aj pri iných zdravotných problémoch. Zázvor znižuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, čím prispieva k ochrane kardiovaskulárneho systému. Znižuje aj hladinu cholesterolu. Obklady zo zázvorového odvaru majú protizápalové a analgetické účinky, preto sa odporúčajú pri bolestiach kĺbov. Podporuje napríklad aj chuť do jedla a zmierňuje bolesti hlavy.
Popis rastliny
Oficiálny názov tejto trváca bylina je zázvor lekársky, latinský názov je Zingiber officinale. Na liečebné účely sa používajú jeho korene – majú svetlo hnedú farbu. Pod šupkou sa nachádza žltkastá dužina charakteristickej štipľavej chuti.
Zázvor sa dá bežne kúpiť v každom supermaket a jeho veľká výhoda je, že výborne znáša prepravu a v chladničke vydrží aj niekoľko týždňov. Je to teplomilná rastlina pochádzajúca z trópov, preto sa v našich podmienkach dá pestovať len v kvetináči ako izbová rastlina. Týmto spôsobom nielen môžete vypestovať svoj zázvor, ale rastlina skrášlia aj váš interiér listy prípadne aj kvety.
Pestovanie zázvoru v kvetináči
Na rozmnožovanie je najvhodnejší termín koncom zimy a začiatkom jari. Budete potrebovať väčší kvetináč, kvalitné priepustný substrát a čerstvýkořen, na ktorom sú viditeľné púčiky, očká. Koreň položte vodorovne na povrch substrátu tak, aby očká smerovala nahor a len jemne zasypte zeminou.
Kvetináč postavte na okno a substrát udržujte stále vlhký. Keď asi po 2 až 3 týždňoch začnú z koreňa vyrastať listy, nádobu postavte tak, aby na ňu nesvietilo priame slnko. Listy dorastú do dĺžky asi 70 cm, sú úzke a trochu pripomínajú rákosie alebo bambus. V prírode kvitne žltnúce alebo ružovkastými kvety, v kvetináči však rozkvitne len zriedka.
So zberom môžete začať asi 9 až 10 mesiacov po výsadbe. Príznakom botanickej zrelosti je žltnutie listov. V tomto období môžete vybrať časť koreňa a urobiť si z nich napríklad čaj alebo použiť pri príprave jedál. Zostávajúce znovu vysaďte.
Zázvor v kuchyni
Zázvor najčastejšie využívajú v ázijskej a indickej kuchyni, kde ho poznajú už takmer tri tisícky rokov. Ochucujú ním jedlá z mäsa, ale aj rôzne sladkosti. Používajú buď čerstvý, sušený alebo mletý, pričom sušený je štipľavejšiu. V niektorých oblastiach sveta je obľúbená zázvorová limonáda či zázvorové pivo. U nás sa najčastejšie z neho pečú zázvorovníky, ktoré sa oddávna pripravovali v čase Vianoc.