Zemiaky rozlišujeme podľa obdobia zberu na skoré a neskoré. Rané sa zberajú už pred koncom júna. Na neskoré si musíme počkať o niečo dlhšie. Samozrejme, že je aj niekoľko odrôd raných i neskorých zemiakov. Každá odroda má svoje špecifické vlastnosti, či už sa jedná o veľkosť zemiakov, farba dužiny aj šupky doba skladovania. Šupka môže byť žltá, červená a začínajú sa už aj pestovať zemiaky s modrou šupkou. Tiež sú rôzne tvary. Ako napríklad veľmi obľúbené sú rožteky.
Zemiaky sa u nás pestujú už mnoho rokov. Dajú sa pestovať skoro v každej pôde. Len nemajú rady premokrenú pôdu. Ich pestovanie nie je vôbec nič zložité, určite to dokáže aj úplný začiatočník záhradkár. Odborné štúdie vypočítali, že u nás na každého človeka pripadá konzumácia sedemdesiatich kíl zemiakov ročne.
Zemiaky sú obľúbená plodina, ktorá sa používa v kuchyni veľmi často. Je to výborná príloha k rôznym jedlám i sa pridávajú do rôznych pokrmov. Dajú sa využiť aj pre diétne jedlá. V kuchyni sa dajú využiť na mnoho spôsobov. Obľúbené sú zemiakové hranolky, zemiakové placky, zemiakové placky, zemiakové knedle a mnoho ďalších pokrmov. Dajú sa variť, vyprážať a piecť. Receptov zo zemiakov je nepreberné množstvo.
Dajú sa síce kúpiť skoro v každom obchode, ale predsa len tie vypestované doma sú najlepšie. Keď vidíme v obchode tie nevzhľadné, nahnité a rôzne porezané zemiaky tak nás určite napadne, že bude najlepšie si ich vypestovať sami. Majú nielen lepšiu chuť, ale aj z nich máme radosť, že sme si ich dokázali vypestovať sami. Nie je to nič zložité, len to vyžaduje trochu práce, z ktorej budeme mať vo výsledku určite radosť, a budú nám viac chutiť. Je mnoho záhradkárov, ktorí sa snažia ich vypestovať toľko, aby im vystačili na celý rok. Samozrejme to záleží aj na tom, ako veľký pozemok na pestovanie máme k dispozícii.
Sadíme ich na jar podľa toho, aké je počasie. Nesmú byť ešte ranné mrazíky. To by nám premrznutý a bolo by po úrode. Býva to väčšinou na konci apríla, niekedy až začiatkom mája. Záleží na tom, ako dlho ranné mrazíky sú. Sadíme ich najlepšie do vyhriatej pôdy. Je dobré potrebné niekoľko dní, pred plánovanou výsadbou prikryť pôdu treba nejakú textílií. Začínajú klíčiť, keď je vonkajšia teplota okolo 6. Stupňov. Zemiaky potrebujú slnečné stanovište. V chládku by sa im moc dobre nedarilo.
Zemiaky majú rady vyhnojenie pôdu. Ak stihneme pôdu vyhnojit na jeseň prírodnými hnojivami, bude určite najlepší. Môžeme použiť hnoj od koní, kráv ale aj od králikov. Keď sa nám to na jeseň nepodarí, nič sa nedeje. Stačí v dobe stávkovanie ošetriť pôdu chemickým hnojivom. Hnojenie je dôležité. Naša úroda bude väčší a to za to určite stojí. Vsádzať zemiaky by sme nemali dávať na rovnaké miesto ďalší rok, ale až za 4 roky. Zamedzíme tým hnilobe, háďatkám aj mandelinkám. Pôdu po tri roky využijeme na pestovanie zeleniny. Sadíme ich do brázd vzdialených od seba asi 70 cm. V riadku by sa malo dodržiavať približne 30 cm. Vychádza to približne na stopu dospelého človeka.
Je potrebné aspoň 2x okopať a zároveň prihrnúť hlinu. Kyprá pôda im veľmi prospieva. Keď sa objaví pásavka, tak ich môžeme ošetriť postrekom, alebo pásavku jednoducho zobrať. Často sa objavujú aj plesne. Proti ním treba chrániť úrodu chemickým postrekom.
Že sú zemiaky pripravené na zber, poznáme podľa toho, že zožltnú listy. Listy je nutné zobrať a potom je dobré nechať zemiaky ešte asi 2 týždne nechať v krajine. Zberáme ich za suchého počasia, aby na nich nezostávala nalepená hlina. Keď na nich nie je hlina, môžeme ich dať na vhodné miesto do pivnice. Dobre uskladnené zemiaky nám vydrží cez celú zimu.