Kôpor dodá „to pravé“ mnohých pokrmom. Je výborným korením aj rozmanitú bylinkou. Sušený však stráca svoju silu. Nie je nad čerstvé šťavnaté lístky kôpru. Najmä preto nechýba na žiadnej záhradke.
Túto nenáročnú letničky môžete pestovať nielen na záhrade. Môžete jej pestovať dokonca aj v nádobe na balkóne. Využite jeho vonnú vňať i semená. Ako pestovať kôpor je otázka s jednoduchou odpoveďou. Odpoveď znie ľahko.
Čo je to kôpor voňavý?
Je rastlinou z čeľade okoličnatých, ktorú oddávna využívali v rôznych kuchyniach sveta i medicíne. Veľmi cenený bol v starovekom Egypte. Kôpor poteší predovšetkým svojou chuťou a vôňou. Veľmi prospieva zdraviu, využiť ho môžete aj na prípravu prírodné domáce kozmetiky.
Ako pestovať kôpor – podmienky
Výsev robíme v máji priamo do záhona. Pôda musí byť priepustná, neznáša totiž ťažké a premokrené pôdy. Vyžaduje stanovište na záveternej strane. Semená vysievame na husto do riadkov od seba vzdialených zhruba dvadsať centimetrov. Už za šesť týždňov môžete žať vňať. Vyššia a kvitnúce kôpor sa necháva ako korenie do zavařovaných zeleninových zmesí.
Dobre Vám bude prospievať aj v pôde chudobnej na živiny. Nikdy ho nehnojíme hnojivami s obsahom chlóru.
Samostatné pestovanie kôpru
- Semená vysejeme do priepustnej pôdy a dostatočne zalejeme
- Vysievajte na záveternou stranu s dostatkom slnka. Slnko podporí bujný rast a arómu
Určité druhy kôpru budú potrebovať oporu, pretože byle sú ťažké - Pre zber semien režeme celej okolíky, keď dozrievajú a necháme ich hlavou dole dosušiť
- Možno pestovať aj na okennom parapete, balkóne aj terase
využitie kôpru
Listy a semená kôpru využijeme predovšetkým v kuchyni na nakladanie uhoriek, cibule aj kapusty. Je vhodný do omáčok, polievok a ako dochucovadlo k rybám. Jemne nakrájané mladé lístky vykúzli jemnú tvarohovú aromatickú chuť. Využijete ho aj ako liečivú bylinu, najčastejšie formou kôprového čaju. Pomôže vám pri zažívacích problémoch a nadúvanie.