Granátové jablko (lat. Putica granatum) patrí medzi exotické ovocie s výraznými, krásnymi kvetmi a plody z čeľade marhaníkovitých (lat. Punicaceae). Plody sú sladkokyslej chuti a poteší každého gurmána. Granátovník patrí medzi nižšou stromami. Granátovník pochádza z ostrova Sokorta u Somálska. Najčastejšie rastie v oblasti Stredomoria. Granátovníky sa v Stredomorí pestujú. Pestujú sa aj v Indii, Argentíne, USA a po celej Ázii. Za najkvalitnejšie sú považované plody z Iránu.
Plody granátovníka – granátové jablká – dorastajú v priemere až 12 cm. Nemajú čisto guľatý tvar, ale sú zaoblené do šesťbokého útvaru. Plody majú tuhú šupku. Ak jablko rozkrojíme priečne, objavíme 6-12 puzdier, v ktorých sa nachádzajú semená, zlepené v rôsolovitou hmotu. Granátové jablko obsahuje v priemere až 600 semien.
Granátovník
Granátovník je symbolom plodnosti, úrodnosti a bohatstvo. Už v gréckej mytológii mal svoje miesto. Afrodita bola práve granátovníkom zvolená za najkrajšiu ženu. V kresťanstve je tiež granátové jablko dôležitým atribútom. Adam a Eva stáli pod granátovou, keď ochutnali jablko. Granátové jablko je symbolom bohov, štátov, svätých a rodov českých biskupov, a kupcov.
Gran znamená latinsky zrnko. Používa sa ako váhová jednotka pre drahé kovy. Granatus je podľa seschlého granátového jablka názov pre „hranatý“. Hornina žula – granit má tiež pôvod v slove trnky – zrnitosť. Český granát (pyropas) – má tiež označenie podľa zrnká červenočierny z plodu granátového jalbka.
Ako pestovať granátovník
Granátovník je nádherný a zaujímavý strom (ker), najmä svojimi kvetmi. Kto sa bol pozrieť v Albánsku určite po ňom zatúžil. Rastie tam za každú múrom. Nádherné červené kvety a plody lákajú všetky pohľady. V našich podmienkach môžete granátovník tiež pestovať, ale je potrebné myslieť na jeho subtropické korene a včas ho zazimovať. Granátovník znesie krátkodobo mráz až do -15 ° C.
Granátovník môžete pestovať v prenosnom kontajneri. Na dno vždy dajte dobrú drenáž. Treba si ho predpestovať zo semienka alebo namnožiť odrezkami. Odrezkami množíme tak, že odstrihnuté vetvičku dáme do nádobky s vodou a po vyklíčení vysadíme. Alebo použijete simulátor odrezkov a ihneď zasadíte do zeminy. Ak sa rozhodnete pre pestovanie zo semienka, budete nadšení. Granátovník veľmi rýchlo a spoľahlivo klíči.
Opltimální teplota pri klíčenie je okolo 25 ° C. Vyskúšajte na predpestovanie miniskleník s ventiláciou. Semienka dopredu namočte do vody, aby nakvasila dužina okolo semienka. Potom dajte do pripraveného substrátu pre subtropické rastliny. Semienko zatlačte asi 1 cm hlboko. Pravidelne rastie rozprašovačom. Vyberte mu slnečné stanovište. Pre svoje nádherné kvety sa bude skvele vynímať na slnečnej terase. Mladší stromy chráňte pred priamym slnkom. Pôda rastline vyhovuje neutrálne, ľahšie, hlinitopiesočnatá. Pôdu môžete odľahčiť pridaním hrubšieho piesku, keramzitu alebo perlitu.
Zálievka musí byť vždy dostatočná. Vo vegetačnom období pravidelná. Nezabúdajte na nevyhnutné prihnojovanie. Neprihnojujte vápnikom. Nesvedčí mu zásadité prostredie. Stromček – ker zastrihávajte prvýkrát medzi 2-3 rokom života. Môžete ho už aj pomaly tvarovať. Zazimovanie je dôležité. Rastliny pochádzajú z miesta, kde sa strieda horúce leto a chladnejšie zima.
Pri pestovaní v byte mu vyhovuje prenesenie na chladnejšie miesto. Optimálna klíma pri zazimovanie v skleníku je tiež chladnejšie. Pri zazimovanie obmedzte zálievku na max. 1x týždenne. Teplota pri prezimovaní by mala byť okolo 5 ° C. Granátovník je opadavý ker.
Granátovník sa veľmi dobre tvaruje aj ako bonsaj. Punica granatum – latinský názov je odvodený zo slova puncký (fenický) podľa producentov Feničanov, alebo tiež podľa názvu pre červenú farbu. Granátové jablko je inšpiratívne a zaujímavé. Mnoho umeleckých diel – malieb – obsahuje granátové jablko, granátovník alebo jeho zrnká. Býva vzorom na tkaninách, kobercoch, … ornamentoch už od Stredoveku.
Obsah vitamínov v granátovom jablku
Granátové jablko je zdrojom vitamínov a minerálov. Granátové jablko je zložené zo 77% vody. Šupka sa nekonzumuje. Obsahuje tanín, ktorý nie je chutný a je po ňom zvieravý pocit v ústach. Jedlé časti granátovníka môžu pôsobiť mierne laxatívne. Vďaka vyššiemu obsahu minerálov – horčíka, sodíka a draslíka – je granátové jablko výborné pre športovcov a ťažko pracujúcich, ktorý potom rýchlo strácajú rovnováhu minerálov v tele. Sú vhodné aj po iných činnostiach s ktorými sa spája potenie a tiež pomôže aj pri horúčke.
V granátovom jablku sú významne zastúpené vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), vitamín C a provitamín A. Tiež minerály – vápnik, draslík, sodík, horčík, fosfor, železo. Obsahuje cukry, kyselinu citrónovú a esenciálne a neesenciálne aminokyseliny. Šupka obsahuje flavanoidy a triesloviny.
Granátové jablká sú výbornými antioxidanty. Šťava z granátového jablka pomáha pri liečbe a prevencii chorôb horných ciest dýchacích. Pomáha od záťaže zo znečisteného životného prostredia. Obsah látok v granátovom jablku pôsobí ako prírodné prevencia rakoviny prsníka a prostaty (na ktorých sa podieľajú estrogény v tele). Semienka granátového jablka priaznivo ovplyvňujú stav ciev (pôsobí priaznivo na zdravie všetkých vekových kategórií).
Najčastejšie sa z granátového jablka spracováva šťava. Vyrába sa z nej sirup do miešaných nápojov grenadína. Najznámejší je orientálna nápoj ochutených rumom, používa sa aj na výrobu džúsov. V Ázii sa pestuje granátové jablko na výrobu korenia. Vyskúšajte pridať granátové jablko do zeleninových šalátov, ozdobte ním obložené misy. V teplej kuchyni ho môžete použiť do rezancov šalátu. Obielené jadierka môžete dať ako prílohu k rybám alebo jemnému kuraciemu mäsu. Granátové jablko ozdobia každý tanier svojou výnimočnou farbou a chuťou.