Čerstvé jablčné pyré

Opadané ovocie alebo zrelá jablká umyte, jadrovníky vypichne. Jablká nakrájame na štvrtky. Zlá miesta dosť široko vykrojte. Šupky a jadrovníky pokiaľ možno ďalej spracujte, pretože v nich je ešte veľa šťavy a vitamínov.

Tip pre labužníkov

Surové jablkové pyré

V mixéri alebo drviči pripravte z jabĺk jemnej pyré. Zmiešajte ich s trochou citrónovej šťavy, aby zostalo svetlé.

Varené jablkové pyré

Jablká nechajte v troche vody prejsť varom, potom ich duste do mäkka veľmi miernym varom. Prepasírujeme.

Jemné jablčné pyré

Jablká ošúpte a jadrovník vykrojte. Rozvarte je s trochou vody. Do surových jabĺk pridajte trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy a rozmixujte je v jemnej pyré.

Prisladzovanie

Pyré oslaďte bielym alebo prírodným cukrom. Hodí sa aj med alebo repný, prípadne javorový sirup alebo umelé sladidlo.

Zaujímavé korenie do jablečeného pyré

Škoricou a vanilkou nič nepokazíte. Menej aromatická jablká chuťovo zvýrazní biele víno, mušt, kúsok kôry chemicky neošetreného citróna alebo klinček. Pridajte kúsok aromaticky výrazného ovocia, akým sú napríklad rebarbora, ananás alebo marhule.

Pasírovanie jablčného pyré

Podusené jablká v site naberačkou alebo dreveným zatláčadlom pretlačte do spodnej nádoby. Jablká pasírujte po menších dávkach, využite ručné pasírovací prístroja. Najefektívnejšia je využiť mixér so špeciálnymi nástavcami, napr. Ponorný mixér.